KINO ZA SVE / LIPANJ 2023.

Kino za sve / U fokusu: Cannes 2022.

\\ Kupi ulaznicu \\
Redatelj: Cal Brunker
SAD | 2023. | 92 min.

O filmu:
Nakon što su prije dvije godine osvojili gledatelje, omiljeni psići vraćaju se u najvećoj pustolovini dosad!
Čarobni meteor padne na Adventure City i psićima podari supermoći zbog čega oni postaju Moćni psići. Nevolja nikad ne spava pa su tu naravno i zlikovaci koji im želi preoteti novostečene moći. Oni se, naravno, žele domoći supermoći pod svaku cijenu, a to uključuje dobrobit cijelog Adventure Cityja i njegovih stanovnika. Psići će morati surađivati kao nikad prije, a najmanja među njima, Skye, morat će naučiti vjerovati u sebe. Tu je i najnovija članica ekipe, Liberty, koja hrabro surađuje sa svojom novom ekipom.

Redatelj: Kevin Greutert
Glume: Tobin Bell, Shawnee Smith, Steven Brand
CAN, MEX, USA | 2023. | 118 min.

O filmu:
Najuzbudljiviji i duboko uznemirujući nastavak SAW franšize istražuje nepoznato poglavlje Jigsawove najosobnije igre.
John Kramer (Tobin Bell) se vratio. Radnja je smještena između događaja iz Spirale straha I i II, bolesni i očajni John putuje u Meksiko na rizičan i eksperimentalan medicinski postupak u nadi da će pronaći čudo za izlječenje svoje bolesti – no otkriva da je cijela operacija prevara namijenjena iskorištavanju najugroženijih. S novim ciljem, zloglasni serijski ubojica vraća se svom zanatu, boreći se protiv prevaranata na svoj prepoznatljiv način kroz podmukle, poremećene i lukave zamke.

Odaberi termin:
Redatelj: B. Quabeck, M. Tange
Glume: Tin Rožman, Lana Blaće, Jan Kovačić, Ana Čapalija
NJEM | 2023. | 84 min.

O filmu:
Uživajući u zimovanju na Velikom jezeru u sjevernoj Africi, Richard saznaje da mu ovaj put neće biti povjerena tako časna i odgovorna misija da vodi let jata roda kući na sjever. Ne želeći se s time pomiriti, bježi na samostalno putovanje puno opasnosti i avantura. Na putu, Richard će se morati susresti s jatom vrabaca u nevolji koje će uhvatiti zle ptice marabu predvođene pohlepnim paunom Zamanom. Da bi stekle slobodu, ptice će se morati ujediniti u prijateljski tim, pokazati hrabrost i domišljatost kako bi riješile zagonetku i pronašle tajanstveno blago s draguljima.

Redatelj: Gareth Edwards
Glume: John David Washington, Gemma Chan, Allison Janney
SAD | 2023. | 133 min.

O filmu:
Smješten pedeset godina u budućnost u kojoj se vodi rat između čovječanstva i umjetne inteligencije, Kreator je vizualno zapanjujući i potpuno originalan. Ovaj epski bezvremenski blockbuster pita se što to uistinu znači biti čovjek.
Usred budućeg rata između ljudske rase i snaga umjetne inteligencije, Joshua, okorjeli bivši agent specijalnih snaga koji tuguje zbog odlaska svoje žene, regrutiran je da ulovi i ubije Stvoritelja, nedostižnog arhitekta napredne umjetne inteligencije koji je razvio tajanstveno oružje s moći da okonča rat i samo čovječanstvo. Misija spašavanja svijeta vodi do moralne dileme kada Joshua sazna da je najveći neprijatelj čovječanstva – dijete.

Redatelj: Castille Landon
Glume: Hero Fiennes Tiffin, Louise Lombard, Josephine Langford
SAD | 2023. | 94 min.

O filmu:
Peti i posljednji nastavak svjetskog fenomena, otkriva kako Tessa i Hardin žive odvojene živote, nakon što je Hardin objavio svoju knjigu bez njezina znanja. Sam u Engleskoj, Hardin se odaje alkoholu i drugim štetnim navikama. Da stvari budu još gore, ima spisateljsku blokadu i možda će morati vratiti popriličan predujam koji je dobio za novu knjigu ako je uskoro ne završi. Suočen sa svojim demonima, Hardin počinje shvaćati da je jedini način na koji može krenuti naprijed i dobiti novu šansu da ponovno pridobije Tessu, taj da ispravi nepravde učinjene u prošlosti.

Dom kulture / srijeda 4.10.2023. u 20h!

HIT Teatar
Tekst: Matko Elezović
Redatelj: Mario Kovač
Kostimografkinja: Elvira Ulip
Producentica: Matea Elezović Brdar
Glume: Jan Kerekeš, Matea Elezović Brdar, Erna Rudnički

Najnovija predstava HIT TEATRA „Udavače“ britkim i zaigranim humorom svjetla reflektora baca na moderna vjenčanja i propitkuje široku lepezu različitih svadbi kakve niste mogli ni zamisliti, kao i razloge koje pojedince dovode do onog ‘sudbonosnog da’.
Od romskog vjenčanja s osebujnim običajima i pravilima, vjenčanja iz vedra neba luckaste bakice u poznim godinama koja se na vječnu ljubav zaklinje u blještavom Las Vegasu, pa sve do jedne neobične svadbe iz koristi radi financijskog poticaja OPG-a, čak petnaest šarolikih likova iz svakodnevnog života koji je uvijek pun (ne)ugodnih iznenađenja utjelovljuje izvrstan trio – Jan Kerekeš, Matea Elezović Brdar i Erna Rudnički – donoseći hipnotizirajuću magiju kazališta koja će vas i zabaviti i zamisliti. Jer humor je uvijeku trendu.
Matko Elezović ovim je tekstom opet dokazao zašto je jedan od najizvođenijih hrvatskih komediografa.

Redatelj: Henri Georges-Clouzot
Glume: Simone Signoret, Véra Clouzot, Paul Meurisse
FR | 1955. | 114 min.

Kino za sve / Rendez-vous au cinema
U suradnji s FR institutom u RH, HAVC-om i Kino Mrežom

O filmu:
Na čelu ruševnog internata nalazi se Michel Delassalle, sadist koji se jednako loše odnosi prema krhkoj supruzi kao i prema ljubavnici, učiteljici koja radi s njime. Zasićene njegovim ponašanjem, njih dvije udruže snage i odluče ga ubiti. Stave mu tabletu u piće, utope ga u kadi i tijelo bace u školski bazen. No, idućega dana bazen biva ispražnjen, a tijelu ni traga. Uskoro učenici počinju tvrditi da su ga vidjeli.
U jednom od najmračnijih psiholoških trilera svih vremena u režiji glasovitog Henrija-Georgesa Clouzota (Nadnica za strah, Gavran, Quai des Orfèvres) kamera poput nijemog svjedoka bilježi zbivanja, u prikazu pretvaranja ubojica u žrtve do izražaja dolaze redateljeva ironija i gorčina, likovi su impresivno slojevito karakterno profilirani, osobito s eskaliranjem njihovih psihičkih stanja u iracionalno, a sjajno ih tumače oskarovka Simone Signoret (Brod luđaka, Vojska u sjeni), glumica i redateljeva supruga Véra Clouzot (Clouzotovi Špijuni) i cijenjeni Charles Vanel (Nadnica za strah, Drž´te lopova).

Odaberi termin:
Petak, 06.10.2023. 20:00

6.10. PETAK / Dom kulture, 20 sati

Redateljica: ANA SOFIA FONSECA
Portugal / 2022. / 95 min.

Više o filmovima i programu: https://dokuart.hr/

Odaberi termin:
Petak, 06.10.2023. 20:00
Redatelj: Michael Chaves
Glume: Taissa Farmiga, Bonnie Aarons, Storm Reid
SAD | 2023. | 110 min.

O filmu:
Nakon senzacionalnog uspjeha prvog filma, franšiza ‘Časna’ se vraća u zastrašujućoj priči koja će vas držati budnima noćima. Godina je 1956. Mjesto radnje: Francuska. Svećenik je ubijen. Zlo se širi. Radnja filma prati sestru Irene koja se ponovno suočava sa zlonamjernom silom u obliku iste demonske časne Valak. ‘Časna II’ nastavlja priču gdje je prvi dio stao, otkrivajući šokantno neispričano porijeklo zlog demona. Priča prati dvije mlade redovnice koje riskiraju sve kako bi razotkrile po život opasnu misteriju iza njezinog povratka i otjerale je natrag u pakao jednom zauvijek. Ovaj put, nitko nije siguran.

7.10. SUBOTA / KMC, 19 sati

“DEZERTERI”
Hrvatska / 2022. / 46 min
Redatelj: DAMIR MARKOVINA

“HORROR VACUI”
Hrvatska / 2023. / 24 min.
Redatelj: BORIS POLJAK

Više o filmovima i programu: https://dokuart.hr/

Uz obilježavanje 85. godišnjice rođenja hrvatskog glazbenog velikana Arsena Dedića, festival 18. DOKUart i KMC, donose koncert “Zoran Predin pjeva Arsena”.

Predina za Arsena Dedića veže dugogodišnje prijateljstvo, a velikog autora osjećao je ne samo kao prijatelja, već i kao mentora, starijeg brata, njegovu srodnu poetsku dušu. Predin je odabrao dvanaest pjesama koje su snimljene u gypsy swing aranžmanima, a njegova dugogodišnja suradnja s Damirom Kukuruzovićem i njegovim Django Group omogućila mu je da svoju ideju ostvari na najbolji mogući način. U novim aranžmanima violinista Bruna Urlića i Zorana Predina, Arsenovi klasici poput “Kuća pored mora”, “Moderato Canatbile”, “Ni ti, ni ja”, “Imenom sam tvojim zvao”, “Pamtim samo sretne dane” dobile su novi stil koji će sasvim sigurno podjednako oduševiti Dedićevu, Kukuruzovićevu i Predinovu publiku, ali i sve one koji vole Leonarda Cohena i Vaya con Dios.

8.10. NEDJELJA / KMC, 20 sati

“GRANNYS SEXUAL LIFE / BAKIN SEKSUALNI ŽIVOT”
Slovenija / 2021. / 13 min.
Redateljice: URŠKA DJUKIĆ, Emilie Pigeard

SVJETLA SARAJEVA
BiH / 2022. / 73 min.
Redatelj: SRĐAN PERKIĆ

Više o filmovima i programu: https://dokuart.hr/

9.10. PONEDJELJAK / KMC, 20 sati

Irska / 2021. / 102 min.
Redatelji: NEASA NI CHIANA, DECLAN MCGRATH

Više o filmovima i programu: https://dokuart.hr/

10.10. UTORAK / KMC, 20 sati

Austrija / 2022. / dokumentarni / 90 min.
Redatelj: THOMAS FURHAPTER

Više o filmovima i programu: https://dokuart.hr/

11.10. SRIJEDA / KMC, 20 sati

“IŠČEKIVANJE KIŠE”
Saudijska Arabija, Bangladeš, Nizozemska, UK, Njemačka, Švicarska, Irska / 2022. / 7 min.
Redateljica: Naima Karim

“ZOVITE ME PLESAČEM”
Indija, UK, Izrael, SAD / 2023. / 84 min.
Redatelji: PIP GILMOUR, LESLIE SHAMPAIN

Više o filmovima i programu: https://dokuart.hr/

12.10. ČETVRTAK / KMC, 20 sati

“TKO SI TI”
Njemačka / 2022. / 15 min.
Redatelj: Rudy Redl

“KLI(N)KA”
Švicarska / 2022. / 98 min.
Redateljica: SUSANNE REGINA MEURES

Više o filmovima i programu: https://dokuart.hr/

Odaberi termin:
Petak, 13.10.2023. 20:00

13.10. PETAK / KMC, 20 sati

“POSJETITELJI”
Češka, Norveška, Slovačka / 2022. / 83 min.
Redateljica: VERONIKA LIŠKOVA

Više o filmovima i programu: https://dokuart.hr/

Odaberi termin:
Petak, 20.10.2023. 20:00

Dom kulture / Petak 20.9. u 20h!

Autor: autorski projekt ansambla HNK Šibenik
Režija: Oriana Kunčić
Dramaturgija: Dubravko Mihanović
Scenografija: Zdravka Ivandija Kirigin
Kostimografija: Marita Ćopo
Skladatelj: Ivan Josip Skender
Glazbenici: Nataša Cvitan/ Toma Cukrov i Ante Stošić
Igraju: Oriana Kunčić, Franka Klarić, Ana Perković, Jakov Bilić

Arsenov feral’ glazbeno je poetska večer koja će glazbom i stihom evocirati uspomene na izniman opus Arsena Dedića.

‘Arsen bi Vam prvi štošta imao za reći o Šibeniku i njegovim ljudima, o toj grezoj ljubavi koju svi nosimo u sebi ma gdje živjeli i koja nas oblikuje.” Šibenik ne zaboravlja svoje velikane i s njima se itekako diči. Posebice s Arsenom. Bilo je potpuno prirodno da se u rodnom gradu Arsena Dedića, u kazalištu u kojem je bio i autor i izvođač i publika, realizira upravo ovakav glazbeno-poetski program.

Dom kulture / Četvrtak 26.10. u 20h!

Režija: Admir Glamočak
Asistentica režije: Amra Mehić
Kostim i scena: Lejla Hodžić
Producent: Slaven Vidak
Grafički dizajn: Naida Begović
Produkcija: Altteatar, 2015.
Igraju: Enes Salković/Mak Čengić, Adnan Goro, Emir Fejzić, Sanjin Arnautović, Davor Sabo, Damir Kustura/ Dalibor Brkić, Nancy Abdel Sakhi/Alisa Čajić,

Pritisnuti besposlicom, a samim tim i besparicom, petorica mladića, rješenje svojih egzistencijalnih problema pokušavaju pronaći kao striperi u noćnom klubu. Prateći likove od ideje za striptiz do njene konačne realizacije, predstava nas vodi kroz uzbudljive scene u kojima obiluju koreografske numere, veliki broj prevarenih očekivanja i na koncu izuzetno uzavrela atmosfera koja nas drži napetim do samog kraja. Predstava prefinjenim humorom tretira tematiku nezaposlenosti mladih ljudi i egzistencijalna pitanja savremenog čovjeka, omogućavajući mnogima da se kao u ogledalu prepoznaju kao ljudi bez životne energije koji žive bez nade, smisla, entuzijazma, ali i potičući ih da energičnije krenu u promjene.